Дієта спрямована на посилення перистальтики, має на меті спорожнення кишечника з включенням в раціон механічних, фізичних і температурних подразників.

Показання: хронічні захворювання кишечника з переважанням синдрому дискінезії (запори) в період нерізкого загострення і ремісії, а також при поєднанні цих захворювань з ураженням шлунка, печінки, жовчовивідних шляхів, підшлункової залози. Ця дієта застосовується при запорах, причиною яких є неправильне харчування, без різко виражених ознак роздратування кишечника.

Загальна характеристика: дієта фізіологічно повноцінна, з підвищеним введенням механічних і хімічних стимуляторів моторної функції кишечника, з виключенням продуктів і блюд, що підсилюють процеси бродіння і гниття в кишечнику, і сильних стимуляторів жовчовиділення, секреції шлунка і підшлункової залози, речовин, що негативно впливають на функціональний стан печінки і органів жовчовиділення (продукти, багаті ефірними маслами, холестерином; продукти розщеплення жиру, що виходять при смаженні, – альдегідів і акролеїн).

Склад: білків 100-120 г, жирів 100-110 г, вуглеводів 400-450 г, вільної рідини 1,5 л, кухонної солі 8-10 м Маса добового раціону – 3 кг.
Енергетична цінність: 2 900-3 300 ккал (12 142-13 816 кДж).
Калорійність цього столу – 4000 ккал, добовий раціон становить по 110 г білків і жирів, до 600 г вуглеводів. Кухонна сіль вживається в підвищеній кількості.

Обмежуються гарячі страви, киселі і протерті каші. Рекомендується вживати продукти, багаті клітковиною: овочі та фрукти, зелень, чорний хліб, квашену капусту, а також газовані напої, холодні супи, яйця, зварені круто.
Кулінарна обробка: їжа в неізмельчённом вигляді, приготована на пару, відварна; овочі і фрукти – в сирому і вареному вигляді.

Режим харчування: дробовий (5-6 р / сут).

Температура їжі: гарячих страв – 57-62 ° С, холодних – нижче 15 ° С.

Можна, можливо:

Хліб – до 250-300 г в день
• несвіжий житній; • хліб з висівками.
Супи – 1 раз в день
• вегетаріанські, краще овочеві (наприклад, борщ, щі,).
М’ясо – 1 раз в день
• яловичина відварна; • кролик; • свинина нежирна; • птах нежирна – відварна, краще шматком, без шкірки.
Риба нежирна відварна, без шкірки – 1 раз в день.
Овочі – 1-2 рази на день
• Буряк, морква, томати, салат, огірки, кабачки, гарбуз, цвітна капуста – тушковані, з невеликою кількістю рослинної олії – як гарнір до м’яса і риби;
сирі – у вигляді салату (за винятком шпинату, щавлю), заправлені 1 ч.л. рослинного масла (нерафінованої льняного, кукурудзяного або оливкового);
• картопля – тільки запечений з шкіркою;
• соління – можна все, але не мариновані овочі.
Фрукти і ягоди – все солодкі
• виноград рожевий, червоний;
• черешня;
• Чорна смородина.
солодощі
• мед; • варення; • мармелад; • пастила; • молочна карамель.
Крупи – 1 раз в день
• вівсяна;
• гречана.
Яйця – в стравах, 1-2 рази в тиждень.

Молочні продукти

• молоко;
• кефір нежирний (1%) – по переносимості;
• сир нежирний (не вище 5%) свіжий;
• кисломолочні продукти з лактулозою, але без ароматизаторів.
жири
• соняшникова, кукурудзяна, лляна олія;
• вершкове масло – обмежено (до 20-25 г в страви).
напої
• вітамінні трав’яні чаї;
• соки фруктові та овочеві (морквяний, морквяно-гарбузовий, зі слив, абрикосів, моркви, томатів та ін.) – 150 мл в день.
закуски
• вінегрет;
• морська капуста – 1-3 рази в тиждень;
• м’який сир – 1 раз на тиждень;
• нежирна ковбаса – 1 раз в тиждень.
прянощі
• кріп, петрушка, селера, лавровий лист.
рекомендовані продукти
• сир; • нежирна риба; • продукти моря; • овочі; • рослинна олія; • в страви (каші, салати) можна додавати клітковину, яку можна купити в аптеці (до 1-2 стол.л. в день);
• гарбуз – рекомендується вживати в запеченому вигляді щодня протягом 2 тижнів.

Не можна:
• хліб з борошна вищих сортів; листкове і здобне тісто;
• жирне м’ясо, птицю (качку, гуску), рибу;
• копченості, консерви;
• жирні та гострі страви;
• яйце в круту;
• вермішель, картопля;
• тварини і кулінарні жири;
• редьку, редис, ріпа;
• часник, цибуля;
• гриби;
• кисіль;
• чорницю, айву, кизил;
• натуральну каву, міцний чай;
• жирні і гострі соуси;
• хрін, гірчицю, перець.
• шоколад, какао;
• тістечка з кремом; вершкове морозиво;
• алкоголь.

Режим харчування на дієті №3

Харчуватися слід 3-4 рази в день.
9.00 – сніданок;
11.00 – другий сніданок;
14-15.00 – обід;
18.00 – легка вечеря.
На ніч – кефір.

Зразкове меню дієти №3

1-й сніданок: салат овочевий з рослинним маслом, омлет паровий, чай. вранці
можна випити склянку води або овочевого соку з водою (у пропорції 1: 1).
2-й сніданок: яблуко свіже.
Обід: щі вегетаріанські зі сметаною, м’ясо відварне з тушкованим буряком, компот із сухофруктів.
Вечеря: голубці овочеві, крупник з гречаної крупи з сиром, чай.
На ніч: кефір.

Бєлкін Ігор Миколайович
Завідувач хірургічним відділенням

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Залишити відповідь