Цільове призначення такого столу – розвантаження жирового і холестеринового обміну, збереження функції печінки, стимуляція нормальної діяльності кишечника. Дієта застосовується при захворюваннях печінки і жовчних шляхів, “застійної” печінки, хронічному коліті зі схильністю до запорів, хронічному гастриті без різких порушень.

  Загальна характеристика: фізіологічно повноцінна, кількість білків, жирів і вуглеводів визначають фізіологічними потребами організму, виключають сильні стимулятори секреції шлунка і підшлункової залози (екстрактивні речовини, продукти, багаті ефірними маслами), тугоплавкі жири, смажені страви, продукти, багаті на холестерин, пуринів, дієту збагачують овочами і фруктами, за рахунок чого посилюється жовчогінну дію інших харчових речовин, перистальтика кишечника, забезпечується максимальне виведення холестерину з калом.

  Склад: білків 80-90 г, жирів 80-90 г, вуглеводів 300-350 г.

  Енергетична цінність: 2 200-2 500 ккал (9 211-10 467 кДж).

  У раціоні обмежують вміст холестерину, пуринових основ і жирів.

  З добового раціону необхідно виключити: печінку, смажені страви, здобні борошняні вироби, масло, вершки, яйця і бобові.

Продукти, що задовольняють вимогам дієти: молочні і вегетаріанські супи, нежирні відварені рибні та м’ясні страви, овочі та фрукти, молочні продукти.

  Кулінарна обробка: їжу готують у вареному вигляді.

  Режим харчування: дробовий (5-6 р / доб.).

 Температура їжі: їжа в теплому вигляді, холодні страви виключені.

Бєлкін Ігор Миколайович

Завідувач хірургічним відділенням

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Залишити відповідь