Дієта застосовується при гастритах та язвах.

Правила дієти Стіл №1:

Продукти потрібно варити, готувати на пару або протирати.

Окремі страви слід запікати без скоринки.

Рибу і негрубі сорти м’яса можна подавати шматком.

Кухонну сіль вживати в помірній кількості.

З раціону потрібно виключити дуже холодні і гарячі страви.

Перед сном слід вживати молоко або вершки.

Харчуватися потрібно 5-6 разів на день.

Калорійність дієти №1 – 2800-3000 калорій в день.

Можна, можливо:

Хліб:

пшеничний, з борошна вищого і 1-го сорту вчорашньої випічки або підсушений;

сухий бісквіт, сухе печиво;

добре випечені здобні булочки, печені пиріжки з яблуками, відвареним м’ясом або рибою і яйцями, джемом, ватрушки з сиром – 1-2 рази в тиждень.

Супи:

з дозволених протертих овочів (дивіться нижче) на морквяному, картопляному відварі;

молочні супи з протертих або добре розварених круп (геркулес, манна, рис і ін.);

вермішель з додаванням протертих овочів;

супи-пюре з заздалегідь виварених курей або м’яса, з протертих солодких ягід з манною крупою; молочні супи-пюре з протертих овочів.

Борошно для супів-пюре тільки підсушують. А супи заправляють вершковим маслом, яєчно-молочною сумішшю, вершками;

М’ясо та птиця:

нежирні м’ясо і птиця, без сухожиль, шкіри;

парові і відварні страви з яловичини, молодої нежирної баранини і обрізний свинини, курки, індички;

відварні страви, включаючи м’ясо шматком нежирної телятини, курчат, кролика;

парові котлети, биточки, кнелі (тюфтельки з рубленого м’яса або риби), суфле, пюре, зрази, бефстроганов з вареного м’яса;

відварне м’ясо, запечене в духовій шафі;

відварені язик і печінку.

Риба:

нежирні види риби без шкіри, шматком або у вигляді котлетної маси; варена риба або приготована на пару.

Молочні продукти:

молоко, вершки, некислі кефір, кисле молоко, свіжий некислий сир (протертий), свіжа сметана;

запечені сирники, суфле, ліниві вареники, пудинги;

м’який сир тертий, нечасто можна скибочками.

Яйця – некруто, паровий омлет – 2-3 штуки в день.

Крупи – манна, рис, гречана, вівсяна;

каші, зварені на молоці або воді, полувязкіе і протерті (гречана);

парові суфле, пудинги, котлети з молочних круп;

вермішель, макарони відварні.

Овочі:

картопля, морква, буряк, цвітна капуста, обмежено – зелений горошок. Овочі повинні бути зварені на пару або у воді і протерті (пюре, суфле, парові пудинги).

непротерті ранні гарбуз і кабачки;

кріп (в супах);

стиглі некислі томати – до 100 г.

Закуски:

салати з варених овочів, м’яса, риби;

язик відварний; паштет з печінки; ковбаса лікарська, молочна, дієтична; несолона шинка без жиру;

заливна риба на овочевому відварі; ікра осетрових, зрідка вимочений нежирний оселедець і форшмак;

м’який сир.

Плоди, солодкі страви, солодощі – в протертому, вареному і печеному вигляді солодкі ягоди і фрукти;

пюре, киселі, муси, желе, компоти (протерті);

меренги, сніжки, вершковий крем, молочний кисіль;

цукор, мед, некисле варення, зефір, пастила.

Соуси і пряності:

молочний соус (бешамель) без пасерування борошна, з додаванням вершкового масла, сметани;

фруктові, молочно-фруктові соуси;

кріп, петрушка, ванілін, кориця – в обмеженій кількості.

Напої:

неміцний чай, чай з молоком, вершками, слабкі какао і кава з молоком;

солодкі соки з фруктів і ягід;

відвар шипшини.

Жири:

вершкове несолоне масло, коров’яче топлене вищого сорту;

рафіновані рослинні масла, що додаються в страви.

Не можна:

житній і будь-який свіжий хліб, вироби із здобного і листкового тіста;

м’ясні та рибні бульйони, грибні та міцні овочеві відвари, щі, борщі, окрошку;

жирні сорти м’яса і птахів, качку, гуску;

жирну, солону рибу, консерви;

молочні продукти з високою кислотністю, гострі, солоні сири. Сметану – в обмеженій кількості;

яйця, відварені круто і смажені;

пшоно, перлову, ячну, кукурудзяну крупу, бобові;

білокачанну капусту, ріпу, редьку, щавель, шпинат, цибулю, огірки, солоні, квашені та мариновані овочі, гриби, овочеві закусочні консерви;

всі гострі і солоні закуски, консерви, копченості;

кислі, недостатньо стиглі, багаті клітковиною фрукти і ягоди, непротерті сухофрукти, шоколад, морозиво;

рибні, грибні, томатні соуси, хрін, гірчицю, перець;

газовані напої, квас, чорна кава;

інші жири, крім дозволених.

Зразкове меню дієти № 1 (протерта):

1-й сніданок: яйце в смятку, каша рисова молочна протерта, чай з молоком.

2-й сніданок: яблуко печене з цукром.

Обід: суп вівсяний молочний протертий, фрикадельки м’ясні парові з морквяним пюре, мус фруктовий.

Полудень: відвар шипшини, сухарики.

Вечеря: риба відварна, запечена під молочним соусом, картопляне пюре, чай з молоком.

На ніч: молоко.

Зразкове меню дієти № 1 (непротерта)

1-й сніданок: яйце в смятку, каша гречана розсипчаста, чай з молоком.

2-й сніданок: сир свіжий некислий, відвар шипшини.

Обід: суп картопляний вегетаріанський, м’ясо відварене, запечене під соусом бешамель, морква відварна, компот з розварених сухофруктів.

Полудень: відвар пшеничних висівок з цукром і сухарики.

Вечеря: риба відварна, запечена під молочним соусом, рулет морквяно-яблучний, чай з молоком.

На ніч: молоко.

Бєлкін Ігор Миколайович

Завідувач хірургічним відділенням

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Залишити відповідь