Для діагностики багатьох хвороб лікарі часто радять пройти ендоскопічне дослідження. Дійсно, це можливість поглянути на різні органи зсередини, за допомогою введення спеціальних оптичних приладів (зазвичай – тонких гнучких або жорстких оптичних трубок або відеосистем). Цей спосіб дозволяє оглянути, взяти аналіз, ввести ліки або видалити хвороботворні освіти в різних органах.

Назви конкретних способів ендоскопії походять від назви органів, які піддаються дослідженню і типу вводиться апарату. Наприклад -відеофіброезофагогастродуоденоскопія (ВФГДС) позначає огляд стравоходу (esophagus), шлунка (gaster) і дванадцятипалої кишки (duodenum) за допомогою гнучкого апарату з вбудованою відеоматріцей.

Відеофіброколоноскопія (ВФКС) – таке ж дослідження, але товстої кишки (colon). Відеобронхофіброхоскопія – таке ж дослідження бронхіального дерева.

У нашій клініці ми використовуємо сучасну відеоендоскопічних техніку провідних японських виробників, що дозволяє вести відеозапис досліджень. Це дозволяє обговорювати результати обстежень як з пацієнтами, так і з іншими лікарями, а також записувати на диск або інші електронні носії для лікарів в інших медичних установах.

Ендоскопія – дуже інформативний метод дослідження. На сьогоднішній день навіть УЗД, МРТ і Комп’ютерна томографія не можуть замінити ендоскопії. Переваги методу полягають ще й у тому, що але він дає можливість у багатьох випадках взяти зразок тканини в місці хвороби для гістологічного або бактеріологічного дослідження. Це дозволяє швидко і точно вибрати правильний метод лікування, або виконати ендоскопічну операцію, яка може замінити велику полостное хірургічне втручання (наприклад, видалення поліпів або інших новоутворень).

Показаннями до ендоскопії можуть бути підозри на патологічний процес в органах, які можна оглянути ендоскопічно. Ендоскопія також необхідна для виключення патології органу при хворобах, що мають схожу симптоматику або встановлення наявності поширення пухлин та інших патологічних процесів з інших органів.

Ендоскопія, зазвичай, проводиться під місцевим знеболенням, або внутрішньом’язовим введенням спазмолітиків і анальгетиків. З огляду на бурхливий розвиток технології, список протипоказань на сьогоднішній день сильно зменшився і обмежується.

Ми також виконуємо ендоскопічні дослідження під загальною анестезією.